Moltes vegades a l’hora de realitzar la nostra higiene dental, ens preguntem si a més del raspallat podem utilitzar altres complements com un col·lutori o la seda o fil dental. Usar fil dental no és una cosa obligatòria si eres una persona que realitza una higiene bucodental de manera correcta amb un bon raspall de dents, però sí que és una cosa recomanable i que a més no costa gens de temps ni de pràcticament diners.

Avantatges d’usar fil dental

Molts odontòlegs recomanen la neteja diària entre les dents amb un netejador interdental com el fil o seda dental. La neteja entre les dents pot ajudar a previndre les càries i les malalties de les genives com la gingivitis.

La neteja entre les dents en usar fil dental ajuda a eliminar una pel·lícula adhesiva que anomenem placa. La placa conté bacteris que s’alimenten de les restes de menjar o sucres en la boca. Quan això succeeix, allibera un àcid que pot eliminar la capa externa de les dents i causar càries.

La placa que no s’elimina en raspallar-se i netejar-se entre les dents pot eventualment convertir-se en una substància rugosa anomenada carrall. El carrall s’acumula al llarg de la línia de les genives i pot provocar malalties com la gingivitis. Una vegada que es forma el carrall, haurem d’acudir a l’odontòleg al fet que ens faça una neteja de boca. Per això, usar fil dental és una part essencial de la cura de les dents i les genives.

Quan se’ns queda una cosa embossada entre les dents com a trossos de menjar, tenim la temptació d’utilitzar el que disposem a mà per a llevar-ho, com els coberts, escuradents, les ungles, etc. A més de ser menys efectiu que usar fil dental, aquests objectes poden ser nocius i causar-te dolor o alguna ferida en les genives. Així que, si se’t queden restes entre les dents, millor habituar-se a utilitzar la seda dental.

Has de saber que existeixen diferents tipus de fil dental, com aquells més suaus o que generen una mica d’espuma quan entren en contacte amb la saliva. Consulta amb el teu odontòleg o farmacèutic quin és el més adequat per a tu. Així mateix, pots utilitzar també un flosser, un aplicador de fil dental amb forma de xicotet arc de cap corbat, on s’insereix el fil dental perquè arribe a zones més difícils. Alguns tenen fins a irrigador d’aigua que millora la neteja bucodental.

Com usar fil dental adequadament

Sembla senzill, però al principi pots tindre alguna dificultat per a usar fil dental de la forma més correcta, sobretot quan volem netejar i retirar la placa de la part posterior de les dents. Per a això, et donem unes xicotetes pautes:
• Tala un tros de fil dental d’uns 50 cm aproximadament.
• Enrotlla cadascun dels costats del tros de fil dental en el dit índex de cada mà fent una xicoteta boleta.
• Subjecta amb els polzes els costats enrotllats, pressionant fermament.
• Inserida el fil dental entre les dents i realitza un suau moviment de vaivé, és a dir, movent de l’interior a l’exterior i de dalt a baix.
• Pressiona acuradament sobre la part de darrere de cadascun de les dents mentre mous diverses vegades el fil de baix a dalt.
• Compte amb no fregar molt de sobre les genives o pressionar massa amb elles, o podries causar alguna irritació o ferida.
• Has de posar el teu fil dental entre cadascun de les dents i repassar-lo per la part de darrere de cadascun perquè la higiene dental amb el fil siga completa.

Si necessites qualsevol tractament odontològic, visita García & Domenech

Si portes una adequada higiene dental amb raspallat diari després de cada menjar que completes en usar fil dental, podràs gaudir d’una bona salut bucodental. Encara així no has d’oblidar realitzar una revisió odontològica almenys una vegada a l’any. Si pel que siga necessites algun tractament odontològic, acudeix a una clínica dental de confiança com García & Domenech. Realitzem tot tipus de tractaments, des d’ortodòncia per a adults i xiquets, tractaments d’estètica dental com carillas o emblanquiments, fins a la més minuciosa cirurgia oral. Usem les tècniques més avançades amb els millors professionals per a cuidar la teua boca. Contacta ja amb nosaltres. Ens trobem a Llíria, València, en C/ Sant Vicent Ferrer, 20.