Les úlceres bucals són àrees doloroses o ferides en la boca i les genives. També es coneixen com aftas. Les úlceres són nafres doloroses que apareixen dins de la boca. Solen ser de color roig o groc. Són diferents de l’herpes labial que apareix en els llavis externs i és causat per un virus.

Les úlceres en la boca no són fruit d’un virus directe en la boca (és a dir, no es contrauen per besar o compartir coberts). Encara que la majoria de les úlceres en la boca són inofensives, poden ser extremadament incòmodes i provocar-te que actes com menjar, beure o llavar-te les dents siga molest.

Els símptomes de les úlceres variaran en funció de la grandària d’aquestes. Les dones, els adolescents i les persones amb antecedents familiars d’úlceres en la boca tenen un major risc de desenvolupar úlceres bucals. Aquestes úlceres no són contagioses i generalment desapareixen en una o dues setmanes. No obstant això, si tens una úlcera bucal que és gran o extremadament dolorosa, o si dura molt temps sense curar-se, has de preguntar al teu odontòleg.

Causes de les úlceres en la boca

No hi ha una causa definida darrere de les úlceres en la boca. Com hem dit, no són fruit directe de cap virus, però sí que poden ser senyal d’alguna altra malaltia. Podem identificar uns certs factors i desencadenants de les úlceres com:

– Una lesió menor en la boca per un tractament dental (com una ortodòncia nova), raspallat fort, una lesió esportiva o una mossegada accidental.

– Pastes de dents i col·lutoris que contenen lauril sulfat de sodi.

– Sensibilitat a aliments àcids com a maduixes, cítrics i pinyes, i altres aliments desencadenants com el xocolate i el café.

– Falta de vitamines essencials, especialment B-12, zinc, àcid fòlic i ferro.

– Resposta al·lèrgica als bacteris bucals.

– Frec amb els brackets dentals

– Canvis hormonals com els que ocorren durant la menstruació.

– Estrés emocional o falta de somni.

Les úlceres en la boca també poden ser un signe de malalties més greus i que requereixen tractament mèdic com:

– Celíacs o intolerància al gluten.

– Malaltia inflamatòria intestinal.

– Diabetis.

– Malaltia de Behcet, una malaltia que causa inflamació en tot el cos.

– Un sistema immunològic que funciona malament que fa que el teu cos ataque les cèl·lules bucals sanes en lloc de virus i bacteris. – Malalties de transmissió sexual com a sífilis o VIH.

– Càncer de boca: pot aparéixer primer com una úlcera en la boca. Les úlceres causades pel càncer de boca solen ser úniques i duren molt temps sense cap causa pròxima òbvia. Qualsevol úlcera en la boca que dure més d’un mes ha de ser examinada pel teu odontòleg. Les úlceres causades pel càncer solen aparéixer en la llengua o davall d’ella, però a vegades poden aparéixer en una altra part de la boca. El càncer de boca generalment està relacionat amb fumar i beure en excés. Fer tots dos junts augmenta enormement el risc.

Consulta al teu odontòleg si desenvolupes úlceres en la boca que siguen:

– Úlceres en la boca inusualment grans.

– Apareixen noves úlceres en la boca abans que les velles sanen.

– Úlceres que persisteixen més d’un mes.

– Nafres que són indolores i persisteixen.

– Úlceres bucals que s’estenen fins als llavis.

– Úlceres en la boca amb dolor que no es pot controlar amb medicaments com ibuprofeno.

– Problemes greus per a menjar i beure a causa de les úlceres.

– Febre alta o diarrea cada vegada que apareixen les aftas.

Per a qualsevol problema amb la teua boca o dents, demana cita en García & Domenech

En definitiva, si et preocupen les teues úlceres en la boca i presenten símptomes estranys, demana cita en un odontòleg de confiança com García & Domenech. En la nostra clínica dental a Llíria (València) tractem tot tipus de problemes de les dents i la boca, així com qualsevol tractament que necessites ja siga d’odontologia estètica com a emblanquiment dental, carillas, etc, d’implants dentals, d’ortodòncia com el invisalign o l’ortodòncia per a xiquets, i tot tipus de cirurgia bucodental. Utilitzem les últimes tecnologies en odontologia com el disseny digital de somriure. Demana cita en el 960098578 o 651662292. Estem en carrer Sant Vicent Ferrer, 20 a Llíria, València