Què és una malaltia periodontal

Les malalties periodontals són aquelles que afecten les genives. És una afecció inflamatòria patològica de les genives i el suport ossi (teixits periodontals) que envolten les dents. Sol ser una patologia crònica i si no es tracta pot conduir a la destrucció de les genives i la desaparició de l’os que subjecta les dents. Dins de les emmalaltides periodontals incloem des de les afeccions mínimes en les genives a les patologies més greus.

Per a tractar les malalties periodontals sorgeix la periodòncia, que és la branca de l’odontologia encarregada de l’estudi, tractament i prevenció d’aquelles malalties que afecten els teixits que envolten i subjecten les dents. La majoria dels adults presenta algun tipus de malaltia periodontal, en la seua majoria lleu, però és important revisar-la per a evitar que vaja a més i acabe tenint efectes irreversibles sobre les nostres dents. Per a això, és important distingir les diferents malalties periodontals per a poder aplicar el tractament adequat. Les patologies periodontals més freqüents són la gingivitis i la periodontitis.

La gingivitis

La gingivitis afecta a les genives i el coll de les dents i es caracteritza per l’enrogiment dels marges de les genives, inflor i sagnat en raspallar-se o menjar. De les patologies periodontals la gingivitis és la més habitual, la més lleu i la més fàcil de solucionar. La causa més comuna és la placa i els bacteris que es queden en les dents i les genives, produint irritació i inflamació de les genives. Si la placa bacteriana no es retira es transforma en carrall.

La gingivitis pot revertir-se mitjançant les correctes pràctiques d’higiene oral i un bon raspallat usant si és necessari col·lutoris específics contra el sagnat de les genives. Si no es tracta, la gingivitis pot tornar-se crònica i aguda, i desembocar en una periodontitis. Hi ha grups de risc amb més probabilitat de patir gingivitis o malaltia en les genives com els diabètics, les dones embarassades (els canvis hormonals afecten sobre les genives, també si es pren anticonceptius), els qui prenen certs medicaments com els medicaments de la tensió o que redueixen el flux de saliva, o aquelles persones que fumen habitualment.

La periodontitis

Quan la malaltia periodontal afecta a l’os i al teixit del suport de la dent, es denomina periodontitis i es caracteritza per la formació d’espais entre les dents i les genives. La sensació és que les dents semblen estar creixent, encara que en realitat les genives s’estan retraient.

Això pot avançar i causar una destrucció periodontal crònica que ocasione afluixament o pèrdua de la dent. La persona pot experimentar episodis d’activitat ràpida de la malaltia periodontal en un període de temps relativament curt, seguit de períodes de remissió.

Encara que la majoria dels adults es veuen afectats per la gingivitis, afortunadament la gingivitis no sempre es converteix en periodontitis. La progressió de la malaltia de les genives està influenciada per una sèrie de factors que inclouen la higiene bucal i la predisposició genètica.

Un dels desafiaments per a la detecció primerenca de la malaltia periodontal és la seua naturalesa silenciosa: moltes vegades no causa dolor i pot progressar sense que la notem. En les seues primeres etapes, el sagnat de les genives durant el raspallat dental pot ser l’únic signe.

A mesura que la malaltia avança i les genives es deterioren, el sagnat pot detindre’s i pot ser que no hi haja més signes evidents fins que les dents comencen a sentir-se fluixos. En la majoria dels casos, la periodontitis remet amb tractament i, encara que la destrucció de la geniva és en gran manera irreversible, la seua progressió pot detindre’s.

En García & Domenech tractem les teues malalties periodontals

El tractament de les malalties periodontals varia en funció de l’avanç de la malaltia. L’odontòleg realitzarà una avaluació i determinarà el tractament més indicat. Si la malaltia de les genives està una fase inicial, és a dir, és una gingivitis, cal eliminar la placa bacteriana mitjançant una neteja de boca realitzada pel teu odontòleg i la correcta higiene dental a la teua casa.

En el cas de la periodontitis, el tractament depén del seu avanç. En la fase més incipient es realitza un raspat i allisat radicular per a eliminar els bacteris. Si la malaltia és més greu es pot recórrer a cirurgia periodontal per a accedir a les bosses de les dents. També es poden aplicar tècniques de regeneració òssia. Així mateix, si les genives estan molt retretes pot realitzar-se una cirurgia periodontal amb empelts en les genives per a cobrir la part que s’ha perdut.

En García & Domenech tenim una àrea específica de periodoncia per a solucionar les malalties i problemes de les genives i aplicar tot aquest tipus de tractaments i solucions esmentats. Si et sagnen les genives, s’han retret o notes algun símptoma, flama i demana cita per a una revisió. Una bona prevenció a temps evitarà problemes futurs. Demana cita i contacta amb la nostra clínica a Llíria (València).