De tots és sabut que quan una dona està embarassada tot el seu cos canvia i ha de cuidar aspectes de la seva salut que fins llavors igual mai havia tingut en compte, com és l’alimentació, el tipus d’exercici i fins i tot la salut bucodental.

Sí, encara que ens soni rar, diferents estudis demostren que moltes dones sofreixen de diferents dolències en les dents i genives durant la gestació.

Quins problemes solen aparèixer?

• Gingivitis. Aquesta és el més comú. Ocorre quan sentim les genives enrogides, inflamades o doloroses, fins i tot poden sagnar en raspallar-se les dents. Hem de tractar aquest problema, ja que en cas de no fer-ho pot convertir-se en una malaltia greu de les genives anomenada “periodontitis.”
• Dents fluixes. Ja sigui per un possible cas de periodontitis, o simplement pels elevats nivells de progesterona i estrogen durant l’embaràs, les dents poden arribar a afluixar-se.
• Càries. Els àcids de la boca aconsegueixen descompondre l’esmalt de les dents, i lloc que durant la gestació es genera més àcid en la boca (sobretot a causa de les nàusees o possibles vòmits), és més probable que aparegui alguna càries.
• Tumors de l’embaràs. Aquests tumors no són càncer. Es tracta d’embalums que es formen en les genives inflamades, normalment entre les dents i a causa de l’acumulació de placa, la qual cosa sol causar sagnat. A pesar que és molt probable que aquests tumors de l’embaràs desapareguin sols, pot ser que també es puguin extreure amb cirurgia ja després del part.

I com podem prevenir-los?

• Raspallant-nos les dents amb un raspall de truges suaus i usant un dentifrici que porti fluor, sense oblidar-nos d’utilitzar fil dental una vegada al dia per eliminar la placa.
• En cas de tenir moltes nàusees o vòmits, esbandir-se la boca amb aigua o esbandida bucal.
• Seguir una dieta nutritiva. Aliments rics en nutrients com el calci, proteïna i vitamines A, C i D, beneficiaran tant la nostra salut dental com el bon desenvolupament del bebè.
• No seguir una dieta a força de dolços. Sabem que els antulls poden ser una temptació, però aquests dolços poden donar lloc a càries i altres problemes bucodentales.
• Visita al dentista. Fer-nos alguna revisió mèdica durant l’embaràs ens ajudarà a prevenir qualsevol tipus de problema o dolència.

Si sempre has tingut bons hàbits de salut bucodental, no tenen per què sorgir moltes complicacions durant l’embaràs. De totes maneres, la teva Clínica dental a Llíria García i Domenech t’espera sempre que ho necessitis. Si has llegit aquest post i et sorgeix qualsevol pregunta, no dubtis a concertar una cita amb nosaltres!