Mantenir una correcta salut bucodental no és només una cosa vital per al benestar de la nostra boca i en particular el dels nostres dents. I és que aquesta està més relacionada amb la nostra salut general del que pensem però per què? Com influeix tenir una bona salut bucodental al nostre cos? ¿Tan important és? T’ho expliquem …

Totes dues estan interconnectades. La teva salut bucal ofereix pistes amb gran valor sobre l’estat general de la teva salut, alhora que els problemes a la boca també poden afectar a la resta del cos. Perquè vegis com de d’important és mantenir una bona salut bucodental, un bon manteniment de la mateixa i que un equip de professionals et solucioni aquests problemes que, per diferents causes, poden sorgir com menys t’ho esperis.

Raspallar-te les dents almenys dues vegades al dia, seguir una dieta saludable, no fumar ni abusar de l’alcohol, usar fil dental i esbandida bucal, limitar els aliments amb sucre i dur a terme revisions i neteges dentals de forma regular són el secret per mantenir la teva boca i les dents sans i que no sigui la porta d’entrada, fins i tot, de malalties.

Perquè encara que en la nostra cavitat bucodental hi ha milions de bacteris, en la majoria dels casos inofensives, la veritat és que n’hi ha que poden arribar a causar malalties. Adona’t que la teva boca és la via d’entrada a l’aparell digestiu i al respiratori, ‘has de cuidar al màxim! I ja no només per evitar infeccions bucals, càries o malalties de les genives si no altres patologies molt importants que poden afectar a la teva salut en general.

Hi ha gent que confia en el poder de la saliva. És de sobres conegut que aquesta neutralitza els àcids que produeixen els bacteris del casament i ens protegeix de microbis però no sempre és així i hi ha bacteris que poden arribar a passar aquesta barrera protectora i arribar a emmalaltir. Cuidar molt la nostra salut bucodental és indispensable per evitar aquests problemes que poden posar la nostra salut general en dubte.

Malalties que “entren a través de la boca”

S’ha comprovat com hi ha certes afeccions relacionades amb una mala praxi pel que fa a salut bucodental. Per exemple, hi ha estudis que vinculen la periodontitis amb algunes malalties i altres malalties de la boca poden veure recrudecidas per altres com la diabetis o el VIH. La connexió que comentàvem anteriorment.

Un exemple el tenim en la endorcarditis o el que és el mateix una infecció del revestiment intern de les càmeres o vàlvules cardíaques o endocardi. Hi ha bacteris que poden propagar-se a través de la boca i anar directes a la zona del cor. Tot i que la connexió no s’ha trobat especialment, algunes investigacions asseguren que malalties cardíaques com les artèries obstruïdes poden tenir relació amb la inflamació i les infeccions que els bacteris bucals poden arribar a causar.

Una periodontitis pot comportar problemes en un embaràs, fins i tot que el nen neixi prematurament en el cas de les dones embarassades. I certs bacteris de la boca poden arribar als pulmons i causar, inclusivament, pneumònia.

També hi ha malalties que poden perjudicar la nostra salut bucodental. És el cas de la diabetis, que posa en risc les genives en estar més exposada a infeccions. Els problemes bucals com les lesions a la mucosa pot ser alguna cosa comú en les persones amb VIH-que no SIDA, no és el mateix-.

La debilitat òssia més coneguda, l’osteoporosi, pot ajudar a una primerenca pèrdua d’os periodontal i fins i tot de dents. Hi ha alguns medicaments que poden danyar els ossos de la mandíbula.

Directament altres malalties com són l’artritis, la bulímia, alguns tipus de càncer, trastorns del sistema immunitari o la malaltia d’Alzheimer poden també incidir en la salut de les nostres dents i danyar-los progressivament sense que amb prou feines es pugui fer res per posar-hi remei.

Com hem pogut veure la salut de la nostra boca i de les nostres dents depèn, en gran part, de nosaltres mateix. És important dur a terme un correcte manteniment de la nostra salut bucodental, neteges almenys cada sis mesos i anar al dentista amb certa freqüència sobretot si veiem alguna cosa anòmal en les nostres dents o la nostra boca.

I, d’altra banda, gaudir d’una bona qualitat de vida amb una alimentació adequada i uns hàbits sans per ja no només tenir una bona salut sinó que, com hem vist, aquesta es tradueixi també en una bona salut de la nostra boca. Una alimentació sana ajuda a que les nostres defenses estiguin plenes de vitalitat, ens protegeixin enfront de causants externs i impedeixin -en la majoria dels casos- en l’aparició de malalties que, més aviat que tard, acabin també incidint de manera negativa en la nostra salut bucodental.