La infància és un moment ple d’aprenentatge i diversió. Aquests anys de descobriment són també els més propicis a tindre un problema de dental ocasional: un balonazo jugant a futbol o caure’s de la bici pot donar lloc a una dent trencada, o una falta d’higiene dental a una càries.

Molts dels problemes dentals d’un xiquet són els mateixos que els que afecten els adults, però les dents dels xiquets s’estan desenvolupant i per tant són més fràgils. Si no tractem les afeccions dentals dels xiquets, pot donar lloc a un desenvolupament deficient i desalineat de la dentadura, i a problemes més greus quan es faça adult.

Per això, són importants les revisions dels xiquets en el dentista i conéixer els principals problemes dentals que poden afectar-los. La branca de l’odontologia que s’encarrega dels xiquets és la odontopediatria, per això has de portar al teu fill a una clínica dental que tinga odontòlegs especialistes en odontopediatria, com García & Domenech.

Els problemes dentals dels xiquets més freqüents són:

– Les càries: són una de les afeccions cròniques infantils més comunes. Es calcula que el 20 per cent dels xiquets d’entre 5 i 11 anys tenen almenys una dent amb càries sense tractar. La càries és causada per uns certs tipus de bacteris que viuen i prosperen en la boca. Una acumulació de bacteris, anomenada placa, pot produir àcids que eliminen l’esmalt de les dents i el perforen. Aliments rics en sucre com a dolços, galetes o refrescos contribueixen als depòsits de placa. Una dieta rica en sucres juntament amb mals hàbits de raspallat és molt probable que provoque càries en un xiquet.

Les càries en els xiquets es poden previndre i evitar fàcilment. Raspallar-se bé i habitualment les dents al costat de les visites regulars al dentista reduiran la possibilitat que un xiquet desenvolupe càries. Ensenya al teu fill a raspallar-se bé les dents i fer-ho després de cada menjar, i evita l’abús de sucres.

– Dents sensibles: Un altre problema dental comú en la infància són les dents sensibles. Si els aliments i líquids calents o freds provoquen irritació al teu fill, pot tindre dents sensibles. A vegades, fins i tot respirar aire fred pot causar incomoditat.

L’esmalt dels xiquets és més prim que el dels adults, i la placa i l’àcid el desgasten fàcilment. A mesura que l’esmalt es desgasta, les genives d’un xiquet poden començar a retrocedir i desenvolupar clivelles en la superfície de la dent, exposant les terminacions nervioses i causant sensibilitat i fins i tot dolor. Per a combatre les dents sensibles, els odontòlegs poden aplicar un segellador a les dents, enfortint l’esmalt i emplenant les clivelles.

– Bruxisme: També conegut com grinyolar de dents, és comuna entre els xiquets en edat escolar. A vegades, un xiquet desenvolupa bruxisme perquè les seues dents superiors no estan alineats amb les seues dents inferiors. Una altra raó podria ser la resposta al dolor: alguns xiquets grinyolen les dents com a resultat al dolor. També pot ser un senyal que un xiquet està experimentant estrés o hiperactivitat.

Si el bruxisme persisteix, pot desgastar les dents permanents i provocar dolor muscular en la mandíbula. Els dispositius com les fèrules nocturnes poden ajudar a evitar que el teu fill estrenya les dents mentre dorm. Consulta amb la teua odontopediatra perquè t’aconselle el tractament més adequat.

– Dents de llets retinguts: A vegades, una dent de llet no s’afluixa o no cau. Si això ocorre, podria causar que la dent permanent de davall intente fer erupció en el mateix espai. Com a resultat, poden existir dues dents en un lloc destinat a un només. A vegades, les dents primàries retingudes en excés indiquen un problema oral més profund, com l’absència de la dent permanent, obstruccions, etc.

Les dents retingudes en excés poden provocar càries i altres problemes com una dentadura desalineada. Per a dents retingudes en excés, el teu odontòleg extraurà la dent de llet perquè el permanent puga desenvolupar-se sense problemes. L’ortodòncia pot corregir qualsevol desalineació una vegada que les dents hagen eixit completament.

– Xuplar-se el dit: és un acte molt normal en els primers mesos de vida, però si el xiquet persisteix xuplant-se el dit o amb el xupló quan ja li han eixit les dents, pot tindre problemes en l’alineació de les dents i el sostre de la boca. Fins i tot dificultats en parlar.

– Gingivitis i mal alé: la gingivitis o malaltia d’inflamació i sagnat de les genives també pot donar-se en xiquets. Perquè desaparega i evitar que empitjore, el xiquet ha de portar una adequada higiene dental. La gingivitis pot causar mal alé, agreujat si el xiquet no es raspalla correctament.

– Trencar-se una dent: no és una malaltia sinó un problema fortuït que sorgeix per un colp que es done el xiquet. En la infància és habitual caure’s o rebre un colp i que es trenque un tros de dent, ja siga de llet o permanent. Bastarà amb acudir al dentista perquè el revise i pose una carilla o faça una reconstrucció de la dent.

En García & Domenech, a més de fer tot tipus de tractaments per a adults, també som especialistes en odontopediatria i a solucionar els problemes dentals dels xiquets. Tenim odontopediatres així com tècniques per a tractar al teu fill sense cap mena d’ansietat i dolor i que se senta còmode en la nostra clínica. Demana cita en la nostra clínica dental de Llíria si el teu fill té algun d’aquests problemes o simplement desitges fer-li una revisió periòdica.