Preguntes freqüents sobre el coronavirus

En estos moments de confinament per la crisi del COVID-19 o coronavirus, sorgixen moltes preguntes i dubtes sobre la seua simptomatologia, tractament o prevenció. Per això, volem donar-te una sèrie de consells per a aplicar de manera senzilla la prevenció adequada contra el coronavirus evitant així faules o falses informacions.

Quins són els símptomes del coronavirus?

Els símptomes més comuns són febre, tos i dificultat per a respirar. En alguns casos també pot haver-hi símptomes secundaris com a esternuts, moqueo, dolor muscular o diarrea i dolor abdominal. La majoria dels contagiats presenten símptomes lleus. En pacients de risc o en aquells en els quals s’agreuja la malaltia, el COVID-19 pot causar pneumònia i una falta d’aire important per a respirar. Aquests casos són els que requereixen hospitalització. Els casos més greus generalment ocorren en persones d’edat avançada o que pateixen alguna malaltia crònica com a cardiopaties, malalties de les vies respiratòries o immunodeficiències.

Com es contagia el coronavirus?

El coronavirus no es transmet per aire, sinó per les gotícules o secrecions respiratòries que desprén una persona infectada del nas o la boca quan tus o exhala. Aquestes gotícules cauen sobre objectes, superfícies o són inhalades per altres persones, de manera que poden contagiar-se de coronavirus si toquen aqueixos objectes o superfícies i després es toquen amb les mans els ulls, el nas o la boca. O es contagien directament si inhalen les gotícules.

Quant sobreviu el coronavirus?

No se sap amb certesa quant roman el coronavirus sobre una superfície o objecte contagiat, però es calcula que des d’unes hores a unes setmanes. Tot dependrà de la mena de superfície, la humitat o la temperatura a la qual estiga exposat. Així que, per a evitar el contagi, neta els objectes i lava les teues mans amb sabó i no te les emportes a la cara.

Quin és el tractament contra el coronavirus?

No existeix un tractament específic, però s’estan emprant alguns antivirals que han demostrat certa eficàcia. Sí que existeixen molts tractaments per al control dels seus símptomes. Si tens símptomes lleus, el millor tractament és el confinament de mínim 15 dies, paracetamol, aigua i descans. Si els símptomes són més greus, telefona a emergències, a un metge o acudeix a un hospital. No et automediques amb ibuprofeno o antibiòtics, podria ser contraproduent.

Transmeten les mascotes el coronavirus?

No, no està demostrat. Els gossos, gats i altres animals domèstics no transmeten el coronavirus. Així que pots estar tranquil si tens animals a casa. Això sí, extrema la higiene de les teues mascotes, sobretot quan tornen de passejar del carrer, per si han tocat superfícies contagiades.

Quines mesures puc fer per a protegir-me del coronavirus?

– Realitzar una higiene de mans freqüent amb aigua i sabó o gels desinfectants de solucions alcohòliques, especialment després de contacte directe amb persones malaltes o si hem eixit al carrer.
– Mantindre una distància d’un metre mínim aproximadament amb totes les persones en eixir a l’exterior, especialment amb aquelles amb tos o símptomes de contagi.
– Cobrir-se la boca i el nas amb el colze o amb mocadors d’un sol ús (que cal tirar ipso facto) en tossir o esternudar i posteriorment llavar-se les mans. En tossir no et poses les mans, perquè quedarien ací les teues gotícules i aniries contagiant els objectes que tocares en cas de tindre coronavirus.
– Evita portar-te les mans a la cara, la boca i els ulls. Si has tocat una superfície contagiada, podries contagiar-te si després t’emportes les rage a la cara. A vegades és un acte reflex i no ens adonem. Per això és tan important llavar-se les mans. Una altra cosa que pots fer és usar la mà no dominant quan sales de casa.
– Si tens sospites d’estar contagiat perquè presentes símptomes lleus o perquè has estat en contacte amb altres contagiats, autoimposa’t una quarantena d’almenys 15 dies. Els símptomes poden tardar dies a eixir i sí que evites possibles contagis.

He d’usar mascarilla?

No és necessari usar mascarilla si no presentes símptomes, no estàs contagiat o no estàs en contacte amb persones contagiades. Tingues en compte que ara hi ha escassetat de màscares i l’assenyat és prioritzar-les per a aquelles persones que sí que tenen un ús obligatori com els sanitaris o els treballadors d’espais tancats o on hi ha molta gent (cossos i forces de seguretat, supermercats, etc).

Afecta el coronavirus a les meues dents?

Com a odontòlegs, pot ser que t’haja sorgit aquest dubte concret dirigit a nosaltres. No, no afecta a les dents ni a la salut de la boca o la dentadura. On sí que pot haver-hi afecció és sobre el gust i l’olfacte. Si has passat la malaltia, encara que siga amb símptomes lleus, hauràs notat que el menjar no et sap a res o que no captes olors. Això s’ha d’anar dissipant al llarg dels dies.

En García & Doménech atenem urgències durant aquest període de quarantena per coronavirus

Esperem que us hagen sigut útils aquestes respostes i recomanacions. Sobretot, respecta el període de confinament decretat per les autoritats i sal al carrer només per a l’estrictament necessari. Així entre tots aconseguirem detindre la pandèmia i evitar més contagis. En García & Doménech la nostra clínica romandrà tancada durant l’estat d’alarma per a les consultes habituals, però si tens una emergència, crida’ns. Atenem URGÈNCIES DENTALS. El nostre telèfon és 651662292. Contacta si tens una urgència.