Potser et preguntes per què de sobte tens càries quan no les has tingudes en anys. A mesura que envellim, entrem en una segona ronda d’anys propensos a les càries. Una causa comuna de càries en els adults majors és la boca seca. La sequedat bucal pot ser causa de l’envelliment, però s’agreuja com a efecte secundari que produeixen més de 500 medicaments, d’ací la relació entre medicaments i càries.

Entre els medicaments que produeixen boca seca i amb això més propensió a patir càries trobem alguns molt habituals com els que ajuden a combatre al·lèrgies o asma, contra pressió arterial alta, el colesterol alt, el dolor o analgèsics, medicaments contra l’ansietat o la depressió o contra malalties com el Parkinson o l’Alzheimer.

La relació entre medicaments i càries és és una de les raons per les quals és tan important informar el teu odontòleg sobre qualsevol medicament que estigues prenent. El teu dentista pot donar-te recomanacions per a ajudar a alleujar els símptomes de sequedat de boca i previndre les càries.

Recomanacions per a evitar la relació entre medicaments i càries

– Usa humectants orals, com un esprai bucal o col·lutori, que pots comprar en qualsevol farmàcia sense cap problema.

– Si el medicament et produeix molta sequedat, consulta al teu metge si has de canviar el medicament o la dosi.

– Beu més aigua. Porta sempre amb tu una botella d’aigua i no esperes a tindre set per a beure. La teua boca necessita estar lubrificada constant.

– Mastega xiclets sense sucre o pren caramels sense sucre per a estimular la producció de saliva.

– Si passes molt temps a casa, compra un humidificador per a ajudar a mantindre la humitat en l’aire.

– Evita els aliments i begudes que irriten la boca i augmenten la sequedat, com el café, l’alcohol, els refrescos amb gas i els sucs de fruites àcides.

– El teu odontòleg pot recomanar-te una pasta de dents amb fluorur per a protegir les teues dents de les càries i evitar millor la sequedat bucal.

Medicaments i un altre tipus de malalties en la boca

A més de les càries i boca seca, els medicaments poden causar altres afeccions en la boca com ara:

– Gingivitis o sagnat de les genives anormal: determinats medicaments tenen un efecte anticoagulant i això fa que la sang estiga més líquida i siga més fàcil sagnar. Cura en aquest cas si et sotmetràs a una cirurgia en la boca. El fil dental també pot produir un sagnat anormal si prens aquests medicaments com a aspirines i medicaments per al cor.

– Úlceres en la boca: Aquestes doloroses nafres o ferides apareixen generalment en la part interna de les galtes, en el paladar o davall de les genives. Hi ha medicaments com a aspirines, ibuprofeno, nicorandil, penicil·lina, medicaments per a la hipertensió o el cor o medicaments per a la quimioteràpia que poden provocar-nos nafres en la boca com a efecte secundari.

– Taques en l’esmalt: unes dents blanques poden tornar-se menys blancs o que apareguen taques en l’esmalt si es prenen medicaments com a antihistamínics, antipsicòtics, antibiòtics o medicaments contra la hipertensió. En aquest apartat anem amb compte també amb els col·lutoris, ja que determinats productes de les esbandides poden ser molt agressius i acabar danyant l’esmalt.

– Candidiasis o fongs: alguns medicaments poden afavorir l’aparició de fongs en la boca o llengua, com les pastilles anticonceptives o els antibiòtics.

Per a qualsevol problema bucodental visita García & Domenech

Si tens algun problema en la boca o les dents derivat de l’ús d’un medicament, no et preocupes, en García & Domenech realitzem tot tipus de tractaments bucodentals. Ja siga odontologia estètica com un emblanquiment dental o carillas, ortodòncia per a adults i xiquets i ortodòncia invisible, periodoncia, cirurgia i implantologia, etc. Tots els nostres tractaments són amb sedació sense dolor, amb els millors materials i l’última tecnologia com el disseny digital de somriure. Demana cita en García & Domenech, ens trobem en C/ Sant Vicent Ferrer, 20, a Llíria a València.