Com tu dentista de confiança, volem explicar-te què és la maloclusió i com t’afecta en cas que pateixis aquesta afecció bucodental.

Maloclusió: què és?

La maloclusió és una alteració del creixement ossi del maxil·lar o mandíbula i / o posició de les dents, és a dir, és un problema de la mossegada o de la manera en què encaixen les dents superiors i inferiors.

És una afecció bastant comú i es presenta en major freqüència en nens i adolescents. Tot i ser una cosa molt comú, la majoria de les persones que ho pateix no és conscient. Un desplaçament del maxil·lar no només és un problema estètic, sinó que pot ser el motiu de trastorns en la capacitat de mastegar, l’equilibri, postura i una altra sèrie de complicacions que veurem a continuació.

Causes que provoquen la maloclusió dental

La genètica és la principal causa d’una maloclusió, és més, hem vist com en algunes famílies aquest problema es repeteix i elements de succió com el xumet i el seu ús prolongat, xuclada de dit o durant la lactància materna, fan que això es desenvolupi encara més.

Altres factors com la interposició de la llengua, l’empenta de les dents mitjançant la mateixa i la deglució atípica dels aliments, és a dir, la manera en què fem servir la llengua en el moment de deglutir un aliment també influeix en el desenvolupament de la maloclusió.

Pèrdua de dents de manera temporal, càries o traumatismes, pot provocar una maloclusió així com una respiració oral associada a una rinitis al·lèrgica o hipertròfia adenoamigdalar.

Conseqüències de patir maloclusió

Com comentàvem al principi, una maloclusió no és només una conseqüència estètica, encara que sigui el més visible, sinó que també pot afectar:

Problemes de postura i equilibri

Que la maloclusió afecti la postura i l’equilibri és una complicació que s’ha descobert recentment per les investigacions dutes a terme entre el departament de Fisiologia de la Universitat de Barcelona i la Universitat d’Innsbruck, Àustria.

Així que, una mossegada defectuosa té relació amb el control postural. Els nervis responsables de la masticació i el control de l’equilibri, així com els músculs masticatorios i cervicals, influeixen entre si.

No obstant això, aquesta situació es dóna quan el pacient se sent més cansat o en condicions d’inestabilitat.

Dolors articulars

Una mala mossegada pot ocasionar una tensió a la mandíbula excessiva a l’hora de mastegar per la qual cosa pot causar dolors en l’articulació de la boca, cervicals, cap i fins i tot sentit, entre d’altres.

Desgast i trencament de peces dentals

El mal posicionament de les dents o de la mandíbula fa a l’haver fregament, és desgast l’esmalt de les dents i en casos severs, trencaments.

Malalties bucodentals

A causa de la mala col·locació de les dents, es fa més difícil la raspallada i l’accés a certes zones de manera que això fa que s’acumuli aliments ocasionant la proliferació de bacteris, tosca, càries, inflamació de genives i una altra sèrie d’infeccions bucodentals.

Prevenció i solució de la maloclusió bucodental

Com el principal causant de la maloclusió és el factor hereditari, aconsellem que els nens acudeixin a un especialista en odontopediatria perquè pugui diagnosticar i tractar de manera precoç l’anomalia bucodental.

Recomanem controlar la higiene dental, els hàbits de succió i l’alimentació a més de la pressió de les dents dels nens perquè puguem prevenir la maloclusió i / o tractar-la a temps.

Quan es perdi una peça dental, realitzar un adequat manteniment i fins i tot utilitzar retenidors especials i en cas de detectar indicis d’una maloclusió, el més convenient és anar al teu dentista de confiança perquè pugui tractar-la de manera adequada.

Dir-te que la majoria dels casos d’aquesta afecció bucodental es poden corregir i millorar mitjançant ortodòncia i en casos en què hi ha una deformació esquelètica, es pot realitzar una cirurgia ortognàtica que són intervencions en les quals es col·loquen els ossos de la mandíbula en una posició adequada.

No et preocupis, com sempre et diem, si necessites assessorament, no dubtis a posar-te en contacte amb la nostra clínica dental García Domenech. Estarem més que encantats de poder ajudar-te.