Les teues genives han de ser roses, saludables i fermes. Ocupen un paper importantíssim en la teua boca. En realitat, són un teixit situat a l’interior de la cavitat bucal que cobreix els maxiliars, protegint i subjectant les dents. Una part molt sensible que amb qualsevol frec pot arribar a dessagnar-se i danyar-se i on una mala higiene pot produir malalties tals com la gingivitis, entre moltes altres.

Però, com saber que alguna cosa li ocorre alguna cosa a les nostres genives? Hi ha alguns símptomes que haurien de posar-te en alerta. Dolor en mastegar, malament alé constant, dents molt sensibles, sagnat o inflamació de les mateixes… de fet tot això és més freqüent del que t’imagines. Segons la Societat Espanyola de Periodoncia i Osteointegració (SÀPIA) només el 14,8% dels adults de 35 i 44 anys té les genives sanes, la resta pateix una malaltia periodontal sobretot gingivitis en el 59,8% dels casos i periodontitis en un 25,4%.

Causes de la inflamació de les genives

Úlceres bucals. Es pot tindre una o diverses alhora, i encara que són inofensives poden arribar a ser molt molestes. Es tracta d’una espècie de nafres de color roig o blanc i doloroses que desapareixen al cap d’uns dies.

Plaques. Es tracta de la primera etapa de la gingivitis i que també podria inflamar les teues genives. Aquesta placa bacteriana es forma sobre i al voltant de les dents i de no eliminar-se amb el raspallat podria irritar les genives, enrogir-les i inflamar-les. De no tractar aquest problema pot evolucionar en periodontitis i pèrdua de peces dentals.

Abrasió de les genives. Tingues molta cura a l’hora de raspallar-te les dents perquè podries provocar-te inflamació en les genives. Pots fer que el delicat teixit gingival dolga i s’inflame.

Dèficit nutricional. La inflamació de les genives també pot donar-se a causa de la falta d’algun nutrient com pot ser Ferro o Vitamina C. Com bé saps una alimentació sana i equilibrada és imprescindible per a mantindre una bona salut bucodental.

Gingivitis. La causa de la inflamació de les genives més freqüents és la gingivitis. Té lloc quan es formen depòsits de carrall que no s’eliminen durant la higiene diària manifestant-se amb sagnat durant el raspallat o l’ús del fil dental.

Periodontitis. És la següent fase de la gingivitis si aquesta no es tracta de manera adequada. L’acumulació de bacteris deriva en la formació de bosses periodontals entre la geniva i la dent, albergant cada vegada més un major nombre de bacteris que poden arribar a destruir progressivament ossos, genives i teixits que sostenen les dents. I, per tant, la pèrdua de la peça dental.

Aparells dentals. Tant fixos com amovibles com poden ser brackets o dentadures poden dificultar la higiene bucodental i irritar i inflamar les genives, per aquest motiu és imprescindible ser molt acurat amb el raspallat.

Consum de certs medicaments. El consum d’un determinat fàrmac et pot produir ipso facto o de manera progressiva una inflamació de les teues genives. Si això ocorre és imprescindible que parles amb el teu metge.

Mals hàbits. L’abús de fast food, d’una mala alimentació o d’alcohol pot posar en escac la salut de les teues genives. Mals hàbits que poden arribar a inflamar-les i de no corregir-se causar problemes majors.

Com previndre la inflamació de les genives

En la mesura que siga possible, a les teues mans està el previndre la inflamació de les genives. Per això és recomanable raspallar-se després de cada menjar, almenys 3 vegades al dia i durant uns 2 minuts per a eliminar bé les restes de menjar que poden quedar-se entre les dents. Això sí, el raspallat no ha de ser brusc, ja que pots danyar la geniva. Utilitza una pasta amb fluor per a evitar la càries i la sensibilitat dental, i canvia de raspall de dents cada tres mesos.

Compra un raspall de dents de filaments fins i consistència mitjana perquè no produïsquen ferides, i procedeix a realitzar un raspallat amb una inclinació de 45 graus entre dent i geniva realitzant xicotets moviments circulars en cada peça dental.

Un altre punt important per a evitar la inflamació de les genives és protegir la teua alimentació i disminuir el consum de begudes ensucrades, café, te, vi, xocolate, aliments àcids… i promoure el consum de productes rics en vitamina A i C -ajuden al fet que no sagnen les genives- així com els rics en Calci. També mastega aliments crus com a verdures i fruites ja que és bo perquè estimula dents i genives.

I finalment tingues en compte una cosa molt important: les malalties de les genives poden arribar a ocasions problemes en el teu sistema immune pel que contrauràs més infeccions. També les vàlvules cardíaques poden infectar-se, provocant-te seriosos problemes coronaris.