Sí, hem de dir-te que és molt important escollir bé el raspall de dents que vagis a utilitzar perquè això influirà en la teva higiene bucodental. El més recomanable és acudir a la teva dentista, ja que va a aconsellar-te, millor que ningú, quin tipus de raspall de dents és millor per a tu.

Tipus de raspalls per a dents

Raspalls manuals

Aquests raspalls manuals o convencionals són els tradicionals que hem estat utilitzant sempre. Aquests raspalls convencionals tenen 3 o 4 tires de truges.
Tenen diferents tipus de duresa (de les truges) i d’aquí trobem la següent classificació que explicarem més endavant:

• Molt suaus
• Suaus
• Duresa Mitjana
• Dur

Raspalls elèctrics

Són raspalls que funcionen de manera autònoma o semiautònoma. I tan sols hem de realitzar lleugers moviments perquè el raspall per si sol faci la seva funció de neteja bucodental. El raspall elèctric sol ser més eficaç que el raspall convencional a l’hora d’eliminar la placa bacteriana. Dins d’aquesta categoria podem trobar raspalls elèctrics rotatius o raspalls elèctrics sònics.

Raspalls cervicals o periodontals

També se’ls coneix com a raspalls sulculars. El que diferencia aquesta classe de raspalls respecte als anteriors és que tenen únicament 2 tires de truges en lloc de 3 o 4. Són adequats a persones que pateixen de gingivitis o d’altres problemes de genives com la periodontitis.

Es recomanen a nens i adolescents que porten ortodòncia perquè puguin raspallar amb més comoditat i arribar més fàcilment a zones de difícil accés a causa de l’ortodòncia.

Raspalls interproximals

Pot ser que siguin els menys coneguts però els raspalls interproximals estan enfocats a eliminar els aliments retinguts entre les dents sobretot entre els queixals i les dents. Això sí, hi ha diferents mesures en funció de l’espai que tinguem entre les nostres dents.

Tipus de duresa dels raspalls dentals

Tal com comentàvem anteriorment, existeixen diferents tipus de duresa de les truges dels raspalls de dents.

• Raspall suau. Aquest raspall està indicat a persones que tenen algun problema bucodental i necessiten especial cura.

• Raspall de duresa mitjana. Aquests raspalls, tal com la seva classificació indica, ni són tan suaus ni són tan durs. Són els més utilitzats.

• Raspall dur. Aquests raspalls tenen les truges dures i únicament estan recomanats a persones que tinguin una boca sana. S’ha de tenir una tècnica de raspallat bona, ja que amb aquest tipus de duresa, ja que podem danyar les nostres dents i genives.

Llavors …

Com triar el raspall de dents adequat?

Avui dia hi ha tantes opcions de raspalls dentals que pot resultar difícil escollir el millor i en algunes ocasions, ens deixem portar per un altre tipus de factors per comprar-lo.

Si no pateixes de cap problema bucodental et recomanem que escullis un raspall de duresa mitjana per eliminar de manera eficaç les restes d’aliment sense danyar l’esmalt. Si esculls un instrument d’higiene dental amb les truges molt dures i no tens una tècnica de raspallat estupenda, és a dir, que comets errors freqüents a rentar-te les dents, pot ocórrer que danyis teves genives.

El mànec del raspall ha de ser antilliscant o de coll flexible que s’adapti a les nostres mans, però sobretot ha de ser còmode i segur. El capçal ha de ser petit per poder arribar a qualsevol zona i llavors realitzar una neteja profunda.

I ara que has triat el teu raspall dental, no t’oblidis de cuidar-:

Com tenir cura de la higiene del teu raspall dental

Aquest assumpte és força personal i el problema és que la majoria de les persones no realitza una cura adequada del raspall de dents. Potser no ho sàpigues, però a més de cuidar la teva higiene bucal, has de tenir cura de la del teu raspall dental. Per què? Perquè hi ha el risc que afecti la teva salut dental. Per cuidar-lo, hauries de rentar-lo amb abundant aigua després del raspallat, sacsejar-per treure l’excés d’aigua i deixar-lo assecar a l’aire lliure en posició vertical. Si has de guardar-ho, assegura’t que estigui sec. Les truges van perdent eficàcia després dels raspallats per això et recomanem que ho reemplacis cada 3 mesos i, per descomptat, no ho comparteixis! En el raspall s’acumulen bacteris i hi ha la possibilitat que es transmetin malalties.

Ara que ja coneixes els tipus de raspalls que hi ha i com cuidar-lo, et toca cuidar d’allò més important … La salut del teu somriure!

Si tens dubtes sobre el tipus de raspall més adequat per a tu o necessites que revisem el teu somriure, contacta amb nosaltres. Estarem encantats de poder assessorar-te i ajudar-te a cuidar la teva salut bucal.