La gingivitis és la inflamació de les genives en la seva fase inicial abans que aparegui una malaltia periodontal com la periodontitis o piorrea. En ser la primera fase, és fàcil de prevenir i de tractar, només hem de ser constants en el raspallat i en l’ús de fil dental. Però en el cas que no es tracti, donarà lloc al fet que els teixits de les dents es destrueixin i fins i tot que es perdin alguns d’ells.

Les malalties periodontals són, juntament amb les càries, les més comunes. De fet, a Espanya, entre el 85-90% de la població major de 35 anys pateix aquestes patologies, sent la gingivitis una de les més comuns.

La principal causa de la seva aparecimiento és la placa, és a dir, les restes alimentaris que queden atrapats entre les dents formant una capa de bacteris fina, enganxosa i incolora.

Si la placa no es treu, es converteix en tosca que és un dipòsit dur que queda atrapat a la base de la dent. Això fa que s’irritin i s’inflamin les genives i per tant siguin més sensibles.

Si sospites que podries patir-la, el convenient és que visites a un especialista perquè pugui realitzar el seu diagnòstic, tot i que els principals símptomes són el sagnat de genives, que estiguin més vermelles del que és habitual, sensibilitat o dolor. Algunes de les causes que afavoreixen la seva aparició són:

• Una mala higiene dental
• Les dents mal alineats, les vores aspres de les obturacions i els aparells mal col·locada o contaminada.
• Canvis hormonals a causa de la pubertat o embarassos. La gingivitis sol aparèixer durant aquestes etapes i en el futur pot persistir o reaparèixer amb freqüència.
• Ús de certs medicaments com fenitoïna, bismut i les píndoles anticonceptives
• Consum de tabac
• Una mala alimentació
• Certes infeccions i malalties

És fonamental tenir bons hàbits en la higiene dental per poder prevenir la gingivitis. Això inclou el raspallat diari, mínim tres vegades al dia després de cada àpat acompanyat de l’ús de fil dental. El fil dental evita l’acumulació de tosca i l’eliminació de les restes de menjar que el raspall no és capaç de treure.

A això se suma la importància d’una bona alimentació que enforteixi les dents i evitar el tabac, que ajuda a la seva formació.

També és recomanable per a mantenir la salut de les nostres genives en perfecte estat, visitar regularment a un professional que realitzi revisions i neteges bucals periòdicament.

Com hem comentat al principi, si en la seva fase inicial no es comença a tractar, podrà donar lloc a malalties més greus. A continuació, t’expliquem quin és el tractament per a aquesta malaltia.

Una vegada que ja s’ha diagnosticat la gingivitis, el primer pas és reduir la inflamació de les genives per mitjà de l’eliminació de tosca. Acompanyat de l’ús d’un esbandida bucal antibacterià durant el temps que duri el tractament. El sagnat i la sensibilitat aniran disminuint a mesura que es duguin a terme totes aquestes recomanacions.

Si tens qualsevol dubte sobre l’aparició de gingivitis, com eliminar-la o qualsevol altra consulta dental, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats en poder atendre’t.