Actualment cada vegada són més els pacients que acudeixen a nosaltres per dolor a nivell orofacial, cefalees o impossibilitat d’obrir completament la boca. Aquests signes i símptomes requereixen d’una exploració rigorosa per poder realitzar un correcte diagnòstic sent, en la majoria dels casos, un quadre de disfunció de l’Articulació Temporomandibular (ATM). A continuació, volem explicar-vos què és i com podem ajudar-vos des de la fisioteràpia especialitzada en García & Domenech Odontologia Avançada.

A què ens referim amb “Articulació Temporomandibular”?

La ATM, es troba just davant de les oïdes i ens permet funcions tan rellevants com menjar o parlar. Aquesta articulació està protegida pels músculs masticatorios, capaços de permetre’ns mastegar i que van a jugar un paper molt important en quadres com el bruxismo nocturn i diürn (rechinar o estrènyer les dents inconscientment). A més, a nivell intern compta amb un disc articular (com el menisco del genoll) que va a permetre esmorteir les càrregues a les quals sotmetem diàriament a la nostra ATM.

La fallada en el funcionament d’aquestes estructures condueix a una situació denominada disfunció de la ATM, en la qual podem trobar signes i símptomes com:

∞ Dolor local a nivell de la cara i el cap (sobretot a la zona de la templa) i/o dolor referit a la part anterior i posterior del coll.

∞ Limitació dels moviments de la boca impedint-nos accions com badallar o menjar amb normalitat.

∞ Sorolls articulessis en moure la boca: sensació de arenilla o cruixits durant la funció mandibular.

∞ Símptomes en el oido com acúfenos (xiuletades) o sensació d’oïda taponado.

En què consisteix el tractament fisioterápico de la ATM?

En primer lloc, és necessari realitzar una història clínica i una exploració específica de la ATM. En aquesta exploració valorarem la funció dels teixits relacionats amb aquesta articulació i també la columna cervical, donada la seva rellevància en les disfuncions de la ATM.

Amb les dades obtingudes, podrem explicar-li al nostre pacient què està ocorrent, quin hauria de ser el pla de tractament de fisioteràpia i que exercicis i estratègies pot fer per millorar.

En el tractament de la ATM treballarem amb tècniques de teràpia manual com a mobilitzacions, estiraments, massatge i també amb exercicis específics. L’evidència científica ha demostrat que la teràpia manual permet millorar els graus de mobilitat i reduir la simptomatologia relacionada amb la disfunció temporomandibular. A més, els exercicis cervicals i de la ATM permeten reentrenar la musculatura masticatoria. Per tant, la nostra funció des de la fisioteràpia especialitzada en ATM és restaurar la funció mandibular lliure de dolor i permetre que el nostre pacient recuperi la seva qualitat de vida al més aviat possible. FILOSOFIA GARCIA & DOMENECH.