L’extracció dental o exodòncia és un dels procediments més habituals en les clíniques dentals, és simplement l’extracció d’una dent, que pot produir-se per diferents motius. Les extraccions dentals se solen realitzar principalment quan hi ha càries molt profundes o fractures impossibles d’arreglar, per una periodontitis avançada o per extracció dels queixals del judici.

L’extracció dental pot ser simple o quirúrgica, aquest últim cas perquè mancada una part substancial de la dent o perquè l’accés a l’arrel és complicat. L’extracció d’una dent es pot arreglar després gràcies a mètodes d’estètica dental i implants dentals. Si t’han realitzat extracció d’un o diverses dents, com els queixals del judici, et donem una sèrie de consells a seguir després de la intervenció.

Consells i dubtes després d’una extracció dental

– Si l’extracció dental és amb cirurgia: molt habitual en els queixals del judici. Pren-te amb calma durant la resta del dia i descansa tant com pugues. Mantingues el cap alçat per a evitar sagnat. És possible que se t’unfle la cara i si tens moltes molèsties, no acudisques al teu lloc de treball. Més val mantindre una mica de repòs.

– Precaucions a prendre: evita aliments o begudes calentes fins que desaparega l’efecte de l’anestèsia. Això és important ja que no pots sentir el dolor correctament i pots cremar o escaldar la boca. També vés amb compte de no mossegar-te la galta. Aquest és un problema bastant comú, que pot ocórrer quan no hi ha sensació. A l’hora de dormir posa’t un coixí que et deixe el cap més alçat i usa una fonga vella per si sagnes una mica.

– Hauria d’esbandir-me la boca?: no caigues en la temptació d’esbandir-te l’àrea durant les primeres 24 hores. És important permetre que la cavitat sane i has d’anar amb compte de no danyar el coàgul de sang menjant d’aqueix costat o deixant que la teua llengua moleste. Això podria afectar la cicatrització o infectar la ferida.

Evita l’alcohol durant almenys 24 hores, ja que pot estimular el sagnat i retardar la curació. Menja i beu aliments tebis com de costum, però evitant mastegar per la zona afectada.

– He de raspallar-me?: continua sent igual d’important mantindre la boca neta després d’una extracció. Això sí, has de tindre summe compte amb la zona de l’extracció dental.

– Si sagna la teua extracció dental: pot haver-hi un lleuger sagnat durant el primer dia, és el més normal. A moltes persones els preocupa la quantitat de sagnat. T’en compte que una xicoteta quantitat de sang es mescla amb una major quantitat de saliva i sembla més quantitat de sang de la qual és. Si notes sagnat, no esbandisques, sinó que aplica pressió en la zona. Mossega fermament un tros de cotó net doblegat durant uns minuts. Assegura’t que es col·loque directament sobre el lloc d’extracció i reemplaça el cotó si és necessari. Si el sagnat no es deté després d’una o dues hores, comunica-li-ho al teu odontòleg.

– Puc fumar?: és important no fer res que augmente la pressió arterial, ja que això pot provocar més hemorràgies. Recomanem que evites fumar el major temps possible després d’una extracció dental.

– Si tinc dolor puc prendre un medicament?: en general, hi haurà una mica de sensibilitat en l’àrea durant els primers dies i, en la majoria dels casos, un simple alleujament del dolor és suficient per a llevar el malestar. En el cas d’extracció dels queixals del judici és normal una mica de dolor, inflor i molèsties. El teu odontòleg t’haurà prescrit una medicació, segueix les seues indicacions. En cas de dubte sobre si has de prendre o no un medicament, pregunta al teu odontòleg. No prengues aspirina, ja que fa sagnar la boca.

– He de tornar al dentista després d’una extracció dental?: En principi no, llevat que siga una extracció quirúrgica difícil -com en casos de diversos queixals del judici alhora-. L’odontòleg pot donar-te nova cita per a per a llevar els punts que van ser necessaris o simplement verificar que l’àrea s’està curant bé.

Si necessites una extracció dental o cirurgia de cordales, veuen a García & Domenech

En García & Domenech, la teua clínica dental a Llíria, València, fem tot tipus d’extraccions dentals, des de l’extracció dental d’una dent senzilla a cirurgia de cordales per a llevar els teus queixals del judici de la forma més còmoda i amb menys molèsties per al pacient. Tenim tot tipus de tractaments dentals, ja siga d’ortodòncia -inclòs ortodòncia invisible o invisalign-, estètica dental com carillas o emblanquiment, implants dentals, disseny digital de somriure, etc. Veuen a García & Domenech i coneix els tractaments dentals més innovadors de València. Estem en C/ Sant Vicent Ferrer, 20 a Llíria (València). Telefona al 960098578 o 651662292.