El bruxisme o grinyolar de dents consisteix a estrényer de manera inconscient la mandíbula provocant el grinyolar de les dents i el desgast d’aquests. Aquest problema pot donar-se tant pel dia com a la nit, encara que el més freqüent és que es produïsca mentre dormim.

Es calcula que el bruxisme pot afectar fins a un 70% de la població, principalment als xiquets i a les persones entre 25 i 44 anys. Malgrat això, aquest problema en la majoria dels casos no és greu i la gent ni tan sols és conscient que ho té. Però sí que hi ha una proporció de casos en els quals el bruxisme pot ocasionar problemes, principalment desgastos extrems de les dents i dolor en la musculatura mandibular i en l’articulació temporomandibular. En aquests casos caldrà consultar a un odontòleg, sobretot si altres persones ens han indicat que ens grinyolen les dents amb freqüència o nosaltres notem dolor en les mandíbules.

Causes del bruxisme

Les causes del bruxisme o grinyolar de dents no estan del tot clares, però normalment solen estar relacionades amb altres trastorns com l’estrés, l’ansietat, les dificultats per a dormir o la ingesta d’alguns medicaments. En produir-se el bruxisme en la immensa majoria dels casos durant el somni, la causa més habitual sol atribuir-se a l’estrés o l’ansietat.

També influeix estar prenent certs medicaments com a antidepressius o substàncies que puguen alterar el nostre sistema nerviós. Així mateix, problemes com l’apnea del somni pot portar aparellat el grinyolar de dents. Altres factors que poden augmentar les possibilitats de patir bruxisme són la mala alimentació, l’alineació inadequada de les dents, les males postures a l’hora de dormir o la presa d’alcohol o tabac. El bruxisme també sol fer aparició en els xiquets durant l’etapa de creixement de les dents.

Conseqüències del bruxisme si no es tracta

El bruxisme desgasta en excés les dents, que poden tornar-se curts, trencar-se o astellar-se. A més, estrényer les mandíbules exerceix pressió sobre els músculs, els teixits i altres estructures al voltant de la boca. Pot conduir a:
• Dolor de mandíbula i rigidesa. Pot produir trisme (que dificulta o limita la correcta obertura de la boca) i, fins i tot, arribar a generar una contractura muscular molt dolorosa.
• Dolor de genives.
• Dents sensibles al fred, a la calor i als aliments dolços, fluixos o trencats.
• Espetecs de les articulacions de la mandíbula.
• Mal de cap, fent més profund els problemes d’insomni.
• Pot causar dolor d’oïda, en part perquè les estructures de l’articulació de la mandíbula estan prop del canal auditiu.

Tractaments per a corregir el bruxisme

• Protectors bucals i fèrula de descàrrega: si el pacient estreny les dents mentre dorm, un dels tractaments més útils és usar un protector bucal o una fèrula a la nit. Els protectors bucals i les fèrules anivellen la pressió sobre la mandíbula i creen una barrera física entre les dents superiors i inferiors per a protegir-los de danys majors. També poden reduir els sorolls que fas a la nit. Normalment les fèrules estan fetes a mida del pacient, per la qual cosa consulta al teu odontòleg aquest tractament.

• Rehabilitació protètica de la dentadura: en casos de bruxisme molt avançat, en els quals el pacient presenta un important desgast dental i una disminució de la dimensió vertical que afecta l’articulació mandibular, es pot rehabilitar les peces dentals amb la finalitat de recuperar la posició articular idònia mitjançant pròtesi, implants o carillas.

• Ús de medicació: si el bruxisme va associat a un dolor de mandíbula, una medicació adequada pot ajudar a minimitzar el dolor, la inflamació o les molèsties. El teu metge pot receptar-te un relaxant muscular abans de ficar-te al llit o simplement ibuprofeno. Si el bruxisme va associat a l’ansietat, també poden receptar-te antidepressius que calmen el problema. Si el bruxisme el provoca l’ús d’un medicament, consulta amb el teu mèdic

• Canvis d’hàbits: si el bruxisme està relacionat amb l’estrés o l’ansietat, abans de prendre medicaments podem provar de realitzar canvis d’hàbits en la nostra vida. És important tractar de relaxar-se i dormir bé a la nit. Hi ha diverses coses que pots intentar per a ajudar a reduir l’estrés, com practicar respiració profunda, teràpies cognitives, ioga, prendre un bany relaxant a la nit, llegir o escoltar música abans de dormir… També evita substàncies que alteren el sistema nerviós com la cafeïna o l’alcohol i practica exercici per a alliberar estrés.

En cas de dubte sobre si tens bruxisme, o si has notat que grinyolen les teues dents o tens dolor de mandíbula i no saps si pot ser perjudicial, demana cita en el teu odontòleg de confiança perquè faça una revisió sobre l’estat de la teua dentadura i t’aconselle el tractament necessari. En García & Doménech tractem tot tipus de malalties relacionades amb les dents i la boca, tant en adults com en xiquets, amb els tractaments més nous com a disseny digital de somriure (DSD) i noves tecnologies aplicades a la salut bucal. Contacta ja, demana cita i visita la nostra clínica a Llíria (València).