La saliva és una substància a la qual estem habituats i no obstant això li prestem molt poca atenció. Constitueix un dels elements fonamentals que garanteixen la bona salut bucodental. Així, tant un excés, com escassetat d’aquesta poden ser símptomes d’algun problema més gran, implicant greus conseqüències.

El volum de saliva diària que una persona adulta produeix és al voltant de 1.500ml. Tot i que la quantitat de saliva que es troba a la boca, varia al llarg del dia, ja que el flux salival es veu influït per diferents factors.

Per poder entendre com d’important és, has de tenir en compte tot el que la saliva fa per tu diàriament. La saliva …

-Preveu de bacteris. Té la capacitat d’arrossegar bacteris de la boca, evitant que s’estanquin i reduint el risc de gingivitis o càries.
-Neteja teu cavitat bucal. Igual que amb els bacteris, arrossega qualsevol microbi que pugui estar allotjat a la boca.
-Ajuda a cicatritzar. Segurament hagis escoltat això de que “la saliva cura”. Efectivament, davant nafres i rascades la saliva té un poder cicatritzant que permet guarir aquestes ferides lleus. De fet, per alguna cosa els animals tenen a llepar-se les ferides.
-Lubrica i regula el pH de la boca.
-Enforteix el gust. Gràcies a ella pots percebre amb més intensitat els sabors.
-Reforça l’esmalt de les teves dents.
-Té la capacitat de detectar malalties com el càncer oral i fins i tot la diabetis.
-Prepara els aliments per a la deglució. La lubricació del bol alimentari evita que en el seu trànsit erosioni les mucoses, i millora la digestió.

Com pots comprovar, sense ella patiríem bastants problemes, a més que és un bon indicador davant d’altres malalties. Llavors, què és el que necessites saber per detectar una producció anormal de saliva?

Abans de res, cal tenir en compte els motius pels quals es pot donar una alteració de la producció de la saliva. Hi ha dos principals:

La xerostomia, o la síndrome de la boca seca. Aquest trastorn és freqüent en persones majors de 50 anys. Aproximadament un 20% de la població ho pateix. Es tracta de la sequedat de la boca, causada per una disminució o absència de la secreció salival.

Cal destacar, que la xerostomia no és una malaltia en si mateixa, sinó un símptoma que es presenta en altres condicions patològiques. Segons un estudi publicat en Scielo pels professors Luca Monestirs i Roselló Llabrés, aquesta síndrome és més freqüent en el sexe femení, a causa principalment als canvis hormonals associats a l’embaràs o menopausa. Així, les causes freqüents són:

-Orgánicas. Diverses malalties com infeccions, diabetis o cirrosi poden causar la sequedat bucal.
-Farmacológicas. Si estàs prenent algun medicament, t’aconsellem que miris els efectes secundaris. Alguns poden causar xerostomia, sent aquest el motiu de la majoria dels casos.
-Funcionals. La deshidratació, la pèrdua de lóquidos, la diarrea o vòmits persistents, sota altres factors que poden causar aquest símptoma.
-Altres causes. Consumir alcohol o tabac pot reduir la saliva i generar sequedat.

La sialorrea, és el cas oposat a la xerostomia. Es caracteritza per una producció excessiva de saliva. En els nadons es presenta com una cosa normal, especialment quan les dents de llet comencen a créixer. La hipersalivación es produeix amb un excés de saliva a la boca, que ocasiona que es vessi pel llavi inferior, originant el que es coneix com “baveig”. Hi ha diversos graus, que depenen de si és intermitent o es perllonga amb el temps. Produir saliva de més, no és una malaltia, però cal observar, ja que pot ser un símptoma d’una malaltia rara o greu.

Les causes són les més comunes:

-Medicaments. Potser estiguis ingerint un medicament que tingui efecte colinèrgic, és a dir, que et generin més producció de saliva.
-Afeccions neurològiques. És comú en persones que pateixen malalties com el Parkinson, paràlisi cerebral, entre moltes altres. En tenir una deficient funció, tant de coordinació com de control del sistema nerviós central, no poden controlar l’alliberament de saliva.
Les malalties virals també presenten aquest símptoma en els seus inicis.
-Intoxicación. Per exemple, per plaguicides, pot generar l’aparició de sialorrea.
-Nutrició. Tenir deficiències nutricionals també pot fer que segregues més salivació.

Si tens algun d’aquests símptomes, o veus que la teva producció de saliva no és normal, el nostre consell és que contactis amb un especialista per detectar la causa que pot estar provocant. En García & DOMENECH t’explicarem cada procediment perquè quan surtis, ho facis amb la millor dels teus somriures.