Què és el fre?

Els frens són plecs membranosos de pell o membranes mucoses que sostenen o restringeixen el moviment d’un òrgan. Existeixen en el nostre cervell, boca, tracte digestiu i genitals externs. En la nostra boca trobem dos frens: el fre lingual i el fre labial.

El fre lingual es troba entre la base de la llengua i la part inferior de la boca. És un plec de la membrana mucosa que es troba davall de la porció central de la llengua. Si et mires a l’espill i alces la llengua, podràs veure’l. El fre lingual ajuda a ancorar la llengua en la boca. També funciona per a estabilitzar els moviments de la llengua i per això és important per a funcions com la parla, menjar i engolir.

En l’arc superior, el teixit que connecta la geniva amb el llavi es diu fre labial. Aquest plec de teixit connectiu s’origina en la línia mitjana de la superfície inferior del llavi. Si és anormalment ample o llarg, pot connectar-se a través del teixit de les genives entre les dents i estendre’s a la part frontal del sostre de la boca.

Què és una frenectomia i quan es necessita

Una frenectomia és un procediment quirúrgic simple que implica l’extracció d’un o tots dos frens de la boca.

Problemes amb el fre lingual

En els bebés, un fre lingual allargat pot dificultar la lactància o l’alimentar-se de manera correcta amb biberó. Un xiquet amb aquesta afecció es coneix comunament com a ‘llengua lligada’. Si l’anormalitat no es corregeix fins que el pacient haja aconseguit els primers anys, els pares i cuidadors poden notar que el xiquet afectat experimenta majors dificultats en parlar que altres xiquets de la seua edat.

El fre lingual no sempre és detectat per un pediatre o dentista durant les revisions mèdiques rutinàries. De fet, pot notar-se per primera vegada quan el xiquet entra en la guarderia o a l’escola primària. És possible que un xiquet amb un fre allargat no puga estendre la llengua com es consideraria normal. En casos extrems, el xiquet pot fins i tot experimentar dificultat i incomoditat en engolir.

Si el fre lingual restringeix el moviment de la llengua (la ‘llengua lligada’ abans esmentada), es pot realitzar el procediment quirúrgic de frenectomia. Una frenectomia pot ser realitzada per un dentista general, un cirurgià oral o un altre especialista. L’objectiu és alliberar la llengua i permetre la parla, la deglució i el moviment de la llengua adequats.

Problemes amb el fre labial

En el cas d’un fre labial maxil·lar estés, existeix possibilitat de problemes d’ortodòncia. Si el fre ací s’estén massa prop de la línia de les genives, pot interferir en el creixement i l’espaiament adequat de les dents frontals superiors. Això dóna com a resultat el desenvolupament d’una gran bretxa entre aquestes dues dents. Encara que molts pares poden preocupar-se per aquesta bretxa des d’una perspectiva estètica, creient que indica la necessitat d’aparells ortopèdics, generalment es recomana que els procediments d’ortodòncia es retarden fins que isquen les dents permanents del xiquet.

Si després de col·locar l’ortodòncia, l’espai roman entre dues dents permanents, la frenectomia labial ha de considerar-se com una solució a l’espaiament anormal. En molts casos, l’aparició i el creixement de les dents adults donen com a resultat un tancament natural de la bretxa causada per la longitud del fre labial. També podem sotmetre’ns a una frenectomia labial quan el fre superior és massa ample o llarg sense necessitat d’esperar a l’ortodòncia.

La frenectomia labial és un procediment quirúrgic que pot realitzar un dentista general, cirurgià oral o un altre especialista. Si el pacient està anant a la consulta d’un ortodoncista amb l’objectiu és tancar l’espai entre les dues dents frontals, el millor és preguntar al ortodoncista sobre quan ha de realitzar-se la cirurgia i seguir els seus consells.

Corregeix el teu fre en García & Domenech

Si tu o el teu fill o filla teniu un problema amb el fre labial o lingual i necessiteu corregir-lo, el millor és acudir a una clínica odontològica que tinga serveis de cirurgia dental com és el cas de García & Domenech. Els nostres professionals avaluaran el teu problema de fre i si és necessari operar o es pot solucionar amb una altra mena de tractament. Si cal fer una frenectomia, la farem nosaltres mateixos de forma totalment professional. Si és un xiquet, el nostre equip de odontopediatria està format en les patologies específiques de la salut bucodental infantil i aplica una sedació amb gas nitrós perquè els xiquets se sotmeten al tractament sense ansietat i sense por. Contacta ja amb García & Domenech i soluciona els teus problemes de fre. Demana cita en la nostra clínica a Llíria (València).