La popularitat de la implantología dental ve donada pel seu reduït marge d’error a l’hora de col·locar l’implant, garantint somriures saludables per als pacients. La implantología dental es coneix com una intervenció quirúrgica que es realitza amb molta freqüència i èxit en les clíniques dentals. A causa del comú de la tècnica, amb el pas dels anys, s’ha anat perfeccionant al punt de ser cada vegada més ràpida, efectiva i amb resultats cada vegada més impecables.

És important assenyalar que la implantología dental ha de ser practicada sota l’estricta execució i supervisió d’especialistes, que no sols compten amb espais adequats sinó, que, a més, prenguen totes les precaucions amb els pacients, examinant cada cas per a oferir una atenció personalitzada i responsable. Es requereix seguir una sèrie de recomanacions per a minimitzar qualsevol tipus de complicació.

El postoperatori i els primers dies de la implantología dental

És necessari respectar els processos de recuperació de cada pacient, ja que cada organisme pot reaccionar de manera diferent. Per la general, la intervenció de implantología dental no produeix major sensació de dolor, pel fet que és executada amb anestèsia local en la zona de la boca on es vaja a treballar. L’efecte passarà de manera gradual fins a recuperar la sensació, és allí quan es poden sentir certes molèsties i fins a inflamació on va ser col·locat l’implant.

Es recomana esperar almenys dues hores després de l’operació, per a ingerir algun aliment o beguda, preferiblement que siga una cosa blana i fred, gelat en el millor dels casos. Durant els primers set dies de l’operació es poden sentir molèsties lleus fins que van desapareixent. Tot dependrà de la quantitat d’implants que s’hagen col·locat. Serà a criteri del implantóleg, si recepta o no algun analgèsic per als efectes postoperatoris.

Dieta i higiene bucal després d’una implantología dental

Una vegada haja sigut executada la implantología dental serà necessari seguir una dieta rigorosa, que primer ajude a cicatritzar i segon evite danyar o contaminar la zona afectada. Les primeres hores, com ja es va fer esment és vital ingerir aliments freds, que servisquen per a accelerar el procés de cicatrització. És molt important evitar el consum d’alcohol, almenys, durant la primera setmana, pel fet que aquest tipus de begudes són invasives en les cicatrius.

La higiene bucal serà important per a evitar qualsevol tipus de complicació amb la implantología dental. Per a això es recomana no realitzar cap mena de col·lutori després de la cirurgia, ja que el moviment del líquid en la boca podria trencar el coàgul i fins a perjudicar els punts de sutura, la qual cosa acabaria produint sagnat, exposant la ferida a diferents tipus de bacteris de la boca.

Una vegada comence la cicatrització de la implantología dental es recomana utilitzar un col·lutori que continga clorhexidina i que haurà d’estar prescrit pel metge. Per a seguir amb una bona higiene bucal, durant les primeres 24 hores després de la intervenció no s’hauran de llavar les dents, pel fet que això pot ser contraproduent. Tanmateix, una vegada transcorregut el primer dia, es podrà raspallar la superfície de la dent de manera suau.

El secret per a no afectar la zona on es va realitzar la implantología dental serà evitar tocar o danyar durant el raspallat aquesta zona, ja una vegada cicatritzada, es podrà netejar amb normalitat, però durant la primera setmana no és recomanable.

Com controlar el sagnat i la inflamació?

Un escenari comú durant les primeres 48 hores després de la implantología dental, és que senten molèsties en la zona on es va implantar la dent, incloent un possible sagnat, que pot ser mínim i considerable però mai alarmant, ja que serà part de la cicatrització. Assecar l’excés de sang amb una gasa pot ser una manera de seguir certes normes d’higiene. És necessari evitar qualsevol tipus d’activitat física i descansar perquè el sagnat pare.

A l’hora de dormir, la primera nit després de la implantología dental, es recomana mantindre el cap elevat i no tombar-se, almenys durant aqueixa primera nit. En casos extrems i després de passades les primeres 48 hores amb sagnat, serà necessari cridar al cirurgià. D’igual manera succeirà amb la inflamació, que podria estendre’s per tres dies i ja després ha d’anar dissipant-se. En cas contrari, serà necessari avisar al doctor que va executar l’operació.

La millor recomanació perquè el sagnat i la inflamació que puga produir la implantología dental, serà evitar fer qualsevol tipus de moviment brusc. En fer esforç, qualsevol ferida que encara estiga oberta, pot generar una hemorràgia, detenint el procés natural de cicatrització.